Wat is een geschikte boom voor mijn tuin?
| 16 december 2021Je ziet door de bomen het bos niet meer! Er zijn zoveel soorten bomen, welke boom wil ik in mijn tuin? Menigeen zal zich deze vraag hebben gesteld. Je kunt het natuurlijk volledig overlaten aan een specialist maar als je zelf ook nog wat in de melk te brokkelen wilt hebben, kun je door een paar specifieke keuzes het aanbod van bomen die voor jouw tuin geschikt zijn en die jij leuk vind, een stuk kleiner maken waardoor je makkelijker een definitieve keus kunt maken.
Boomsoorten
Je kunt in principe bomen in twee soorten indelen, namelijk naaldbomen en loofbomen.
Zelf vind ik de fruitbomen, die natuurlijk onder de loofbomen vallen, zo’n grote groep dat ik die graag apart noem. De eerste keus is dan wil je een naaldboom, een fruitboom of een andere loofboom? Zeg voor het gemak dat je een loofboom wilt, de tweede keus die je dan kunt maken, wil je een groenblijvende boom in de winter of mag hij zijn bladeren in de herfst laten vallen? Voor allebei is natuurlijk wat te zeggen, ik heb ook niet gezegd dat de keuzes makkelijk zouden zijn.
De derde keus heeft te maken met de plek in de tuin waar je de boom wil planten. Wil je gebruik maken van de schaduw die de boom geeft, dan zul je na moeten denken of je een boom wilt die een volledig dicht bladerdek heeft of eentje waar de zon nog tussen zijn bladeren door mag schijnen. Heb je een hele grote tuin dan bepaal je zelf waar je eventueel schaduw wilt maar in een kleinere tuin zul je rekening moeten houden met het terras, andere beplanting maar vooral ook met de buren. En dan ga je gelijk over in de vierde keus, de vorm van de boom. Je hebt diverse vormen die je kunt gebruiken naarmate je daar plek voor hebt of welke je mooi vindt. Een aantal mogelijkheden:
- Een bolvormige boom bijvoorbeeld zoals een Catalpa?
- Een zuilvormige boom als je geen plek hebt in de breedte maar wel in de hoogte zoals bijvoorbeeld een conifeer?
- Een treurboom, die gezellig staat te treuren boven je vijver zoals een treurwilg of een van de andere treur-soorten?
- Leibomen, waarvan de takken kunstmatig op een raster zijn geleid en die vaak op ooghoogte in de breedte zijn geleid om inkijk van de overburen tegen te gaan. Zelf vind ik dit heel onnatuurlijk maar smaken verschillen gelukkig.
Een boom uitkiezen heeft altijd te maken met een persoonlijke voorkeur maar ik hoop, door je bovenstaande keuzes te hebben laten maken, de selectie wat te hebben verkleind voor je.
Waar moet je verder nog aan denken?
Mocht je inmiddels een boom hebben uitgezocht dan zul je hoogstwaarschijnlijk een geënte boom hebben gekocht. De meeste bomen worden geënt op een onderstam omdat een gezaaide soortgenoot veel te groot zou worden voor de particuliere tuin. De onderstam groeit niet in de hoogte alleen nog maar in de breedte. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de onderstam soms ook scheuten maakt en zo probeert om toch de hoogte in te groeien. Deze hele rechte scheuten noemt men wildopslag en dat kun je gewoon verwijderen. Zelfs aan te bevelen want het kost de boom alleen maar energie.
De buren
De buren, ze zijn al een paar keer genoemd. Je mag een boom planten als deze minstens twee meter van de erfgrens af staat. Staat hij dichterbij dan kan de buurman eisen dat hij weggehaald wordt. Heb je zelf last van overhangende takken van de buren dan kun je vragen of ze deze willen snoeien, gebeurd dit niet na een redelijke tijd dan mag je zelf gaan snoeien maar alleen tot de erfgrens en de boom mag er ook niet onder lijden. Eet wel eerst even al het fruit eruit aan jouw kant want dat mag. Een goede relatie met de buren is in dit soort gevallen wel handig. Wil je een boom kappen die te groot is geworden of omdat je de hele tuin gaat veranderen, vergeet dan niet om bij je gemeente te informeren of er een kapvergunning nodig is. Meestal is de omvang van de stam bepalend maar het kan per gemeente verschillen.
Als laatste de drie methodes waaraan je een boom kan herkennen:
- Ten eerste aan het blad: Zit er één blad aan een stengel of meerdere? De bladvorm, rond, langwerpig, hartvormig? De bladrand, glad, golvend of kartelig?
- Ten tweede aan de schors: denk aan de witte schors van een Berk of de camouflage achtige schors van een Plataan.
- Ten derde aan de vruchten: zoals de katjes van een Els of de kastanjes van een kastanje.