Aandachtspunten bij tuinaanleg
| 13 juli 2021
Een tuin aanleggen… hoe moeilijk kan dat zijn? Toch verkijken veel mensen zich hierop. Bij het aanleggen van een tuin zijn er een aantal aandachtspunten. Hou je daar rekening mee? Dan komt het vast goed. Als je het niet ziet zitten, kun je eventueel ook kiezen voor een tuin laten aanleggen. Er zijn tenslotte genoeg deskundige hoveniers die graag een ontwerp voor je maken in 3D en dat in werkelijkheid omzetten. Voor wie zelf met de tuin aan de slag gaat, zijn er in ieder geval deze aandachtspunten.
Vier seizoenen
Veel mensen kopen hun planten in het voorjaar of de zomer. Dan is er aan prachtig groene planten geen gebrek. Ook kleurrijke bloemen zijn er dan in overvloed. Maar hoe ziet dat er een paar maanden later uit? Dat je tuin wat minder groen en kleurrijk wordt buiten het zomerseizoen, daar hou je natuurlijk rekening mee.
Maar zijn je planten ook winterhard? Want als je kiest voor winterharde soorten, dan komt je tuin in het voorjaar weer opnieuw tot leven. Daar hoef je zelf bijna niets voor te doen. Let er dus op dat je planten de Nederlandse winter kunnen doorstaan. Kies ook eens voor planten die groen blijven of zich juist in de minder warme seizoenen van hun mooiste kant laten zien.
Stijl
Mensen die zelf hun tuin aanleggen, denken vaak niet al te ver vooruit. Ze hebben of alleen een algemeen beeld van de eindsituatie of staan daar überhaupt niet bij stil. Nou is er niets mis met een beetje improvisatie. Maar een tuin waar geen goed ontwerp achter zit, valt vaak wel op. En niet alleen in positieve zin.
Kies daarom voor een duidelijke stijl. Het soort planten dat je wil, een erfscheiding die aan alle kanten gelijk is. Natuurlijk hoeft je tuin niet altijd strak en aangeharkt, maar door bepaalde consequente keuzes ziet het er altijd veel mooier uit.
Duurzaam
De tuin is bij uitstek de plek om iets met duurzaamheid te doen. Deze is tenslotte jouw stukje natuur aan huis. Kies daarom bijvoorbeeld voor een tuin met hergebruikte materialen en denk ook goed na over biodiversiteit. Zorg voor zoveel mogelijk soorten planten en trek daarmee ook veel dieren aan.
Bij dieren in de tuin denkt men soms aan ongedierte, maar in een tuin met veel verschillende dieren vindt ook bijna ieder dier wel een natuurlijke vijand. Een duurzame tuin is dan ook vooral een zelfvoorzienende tuin, waarin problemen haast zichzelf oplossen.
Hulp
Een tuin aanleggen kan bijna niet zonder een beetje hulp. Dat kan een buurman zijn, die je op jouw beurt ook met zijn tuin helpt, maar ook een professional. Veel mensen kiezen ervoor om een hovenier in te schakelen voor de aanleg van hun tuin. Dat heeft als voordeel dat er op basis van een duidelijk ontwerp wordt gewerkt. Dit werkt de hovenier samen met je uit. Daarna volgt de aanleg vaak snel. Ook dat is prettig, want het laatste dat je wil is dat je tuin een project zonder einde wordt.